Na kafe s… Ľubomírom Petríkom, riaditeľom centrálnych služieb spoločnosti TERNO real estate
Ako na efektivitu v skladoch v rámci potravinárstva? Čo je aktuálne najtrendovejšie a čo prinesie budúcnosť v danej oblasti? Aký typ manipulačnej techniky sa najviac hodí do skladov obchodov? Aj o týchto témach sme hovorili pri kafe s Ľubomírom Petríkom, riaditeľom centrálnych služieb spoločnosti TERNO real estate.
Čo je najdôležitejšie pre logistiku v potravinárstve?
Efektívne skladovacie priestory, vďaka ktorým dokážeme 100% uspokojovať objednávky predajní bez ohľadu na obdobie roka, v ktorom sa nachádzame. Toto sa nám darí nielen celoročne, ale podarilo sa to aj počas pandémie koronavírusu.
Z pohľadu skladu je to dostatočná skladovacia kapacita, pri ktorej dokážeme zabezpečiť ideálny stav zásob. Samozrejmosťou je pre nás dodržiavanie HACCP. Vďaka nášmu ideálnemu rozloženiu skladu dokážeme byť efektívni v procesoch, ktoré sklad zabezpečuje, ako sú prijem tovaru, kompletizácia, ale aj expedícia tovaru. Je veľmi dôležité, aby boli IT technológie pre zamestnancov hlavne užívateľsky jednoduché.
Akú technológiu využívate vo svojich skladoch?
Centrálny sklad spoločnosti TERNO real estate je rozdelený na suchý sklad s trvanlivými potravinami a sklad s čerstvými výrobkami, kde je prítomná aj chladiarenská technológia. Sklad s čerstvými potravinami je rozdelený na tri časti, sklad mliečnych a masových výrobkov s teplotou od 2 do 4 stupňov, sklad s teplotou 5-8 stupňov na uskladnenie vajec a sklad ovocia a zeleniny s teplotou 10-14 stupňov. Celkovo prechádza našim skladom približne 11-tisíc položiek každodennej spotreby.
Našou špecialitou je gravitačný regál pre tovar od regionálnych či lokálnych výrobcov, do ktorého sa nedávajú celé palety produktov, keďže tieto druhy výrobkov odoberáme v menších množstvách, zabalené v krabiciach. Týmto spôsobom šetríme miesto.
Súčasťou riešenia v distribučnom sklade TERNO je aj postupný plán obnovy manipulačnej techniky celého skladu s Li-ion technológiou (nabíjateľné batérie) a monitorovací portál Mikroklíma na sledovanie teploty a vlhkosti prostredia v celom distribučnom centre, pre nastavenie najvhodnejších podmienok pre skladovaný tovar.
Ktorú techniku najviac využívate v skladoch? V čom sú výnimočné?
Medzi dôležité prvky v sklade patrí nepochybne manipulačná technika na naskladňovanie a vychystávanie tovaru pre naše predajne. Postupným prechodom na Li-ion batériovú technológiu získame rýchle a bezpečné napájanie manipulačnej techniky s predĺženou životnosťou oproti oloveným batériám.
Do akej miery je dôležitá modernizácia a automatizácia v rámci logistiky vo svete potravín?
Akákoľvek modernizácia a automatizácia, ktorá vedie k optimalizácii nákladov, šetreniu prírodných zdrojov a zefektívneniu práce je vítaná. Čo sa nám v poslednej dobe osvedčilo, je napríklad gravitačný regál, ktorý používame hlavne pre menších slovenských dodávateľov zastúpených v našej obchodnej sieti KRAJ. Efektívne chladiarenské technológie, LED osvetlenie je u nás na najvyššej úrovni, keďže náš sklad je stále prakticky novootvorený. Inštalovanie systému na centrálne monitorovanie teploty Mikroklíma v jednotlivých priestoroch skladu, aby potraviny v ňom uskladnené boli pod stálou kontrolou a v teplotných limitoch.
Čo ponúkate pre výrobnú sféru v potravinárstve, ale aj pre sklady, kde sú potraviny?
Hospodárnu a ekologickú technológiu potravinového chladenia s nízkym objemom chladiva v systéme. Aj samotná stavba skladu potravín je konštrukčne navrhnutá tak, aby sa šetrilo energiou a optimalizoval sa výkon chladiacich agregátov. Takisto využívame opakované používanie paliet, obalov, debničiek na ovocie a zeleninu čím sa nám darí znižovať CO₂ v ovzduší.
Do akej miery je odlišná logistika v potravinárstve oproti iným typom logistiky?
Najdôležitejšiu úlohu zohráva, samozrejme, čas, keďže čerstvé potraviny ako ovocie, zelenina, mliečne a mäsové výrobky sa musia dostať do predajní čo najskôr, aby zákazníci dostali požadovanú kvalitu a čerstvosť. Často sa stáva, že tento druh tovaru je na našom centrálnom sklade iba deň či dva a hneď sa expeduje na predajne. Predajne Terno a KRAJ sú zásobované každý deň. Zo skladu sa navyše zásobujú aj veľkoobchodní zákazníci, ktorých je viac ako dvesto.
Aké sklady a manipulačná technika sú najideálnejšie v potravinárstve?
Centrálny sklad je ako malý závod s viac ako 100 zamestnancami so stále veľkým podielom manuálnej práce, preto dispozícia skladu a jednotlivé tovarové toky musia byť navrhnuté s ohľadom na očakávanú produktivitu, bezpečnosť a komfort zamestnancov. Samozrejmosťou je zázemie, vrátane jedálenského kútika.
Čo prinesie budúcnosť?
V skladoch to bude vyššia miera automatizácie v podobe bezobslužnej manipulačnej techniky a na prepravu tovaru do predajní alebo koncovému zákazníkovi sa budú využívať ekologickejšie a alternatívne dopravné cesty. Veľká časť spotrebovanej elektrickej energie bude dodávaná z obnoviteľných zdrojov energie, napr. fotovoltaických panelov umiestnených na strechách centrálnych skladov.
Rozhovor pripravil šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky Tomáš Szmrecsányi