Výroba cukru v Seredi bude ekologickejšia
Cukrovarníci v Seredi spustia v septembri novú sezónu, počas ktorej spracujú odhadom 750-tisíc ton cukrovej repy. Tento rok však bude výroba cukru najekologickejšia za ostatných 10 rokov. Do prevádzky bude totiž v týchto dňoch uvedený nový ekologický zdroj na výrobu tepla.
V areáli spoločnosti Slovenské cukrovary začala pred niekoľkými mesiacmi doslova na zelenej lúke vyrastať nová moderná tepláreň. Tá je teraz tesne pred kolaudáciou a už v prvej polovici septembra by sa mala para, ktorá je potrebná na výrobu cukru, získavať v novej teplárni na zemný plyn a bioplyn.
Stavba novej teplárne stála 6,7 milióna eur. Slovenské cukrovary považujú túto sumu za investíciu do zefektívnenia výroby, ale aj ekológie. Pri výrobe cukru už nebude potrebná energia zo susediacej teplárne na hnedé uhlie. Hoci aj zemný plyn je fosílne palivo, jeho využívanie na energetické účely zaťažuje životné prostredie podstatne menej než spaľovanie tuhého paliva.
Technologická výzva
So samotnou výstavbou sa začalo vo februári a spoločnosť PPA Controll v priebehu niekoľkých mesiacov vybudovala nielen novú modernú a ekologickú tepláreň, ale aj regulačnú stanicu plynu, rozvody na dva zdroje paliva a ďalšie zariadenia, ktoré budú neustále monitorovať bezpečnosť a ekologickosť prevádzky.
V nasledujúcich dňoch budú všetky technológie vyskúšané, no to, či fungujú naozaj bezchybne, sa bude dať preveriť až počas ostrej prevádzky cukrovaru. Dodávateľ stavby a technologických riešení PPA Controll sa zaviazal, že prípadné nedostatky či výpadky vyrieši v priebehu niekoľkých hodín, takže nebude ohrozená ani výroba cukru, ani životné prostredie v regióne.